Verslag 2007 Jeugd

De jongerenreis naar Schenectady

Er heeft weer een uitwisseling plaatsgevonden met Schenectady. Een aantal jongeren vanuit Nijkerk zijn bij Amerikaanse gezinnen ondergebracht. Op deze wijze hebben de jongeren op directe wijze kennis kunnen maken met de Amerikaanse way of life, de Amerikaanse cultuur, het dagelijkse gezinsleven en een stukje van de Amerikaanse maatschappij. De jongeren is gevraagd op het intake formulier aan te geven waarom ze graag mee willen. Een van hen heeft het volgende zeer duidelijk weergegeven:

“I would like to participate because I think that this is an experience that will make me more independent which can help me with other things in my life. I would also like to be part of the group that goes to Schenectady because I want to learn more about other cultures. And by going to a country with an other culture you will learn the most about it. It will be interesting to see how the American way of life is in general and in particular in Schenectady. I’m curious whether you can find any Dutch remains here.
With this trip I will get to know new people. I might even make some new friends. And because I go to school to Amersfoort, I would like to get to know more people in Nijkerk. A big plus is that we will go to NY for a few days. And I want to find out if it is true what they say “New York is the city that never sleeps”.
These are a few of my reasons to want to go to Schenectady, and I think we will have a good time.”

Het programma zag er als volgt uit.
Het vertrek was 13 juli vanaf Schiphol

• July 13, Friday. Arrival at JFK, pick up at Airport. Welcome dinner
  • July 14, Saturday. Day with host family
  • July 15, Sunday. Day at Great Escape for all who would like to go
  • July 16, Monday. Day in Schenectady -
    - Police Department Tour
    - Meet the Mayor, official visit
    - Picnic lunch at Freedom Park
    - Visit the 109th Air National Guard
    - Time at Sportsplex
    - Evening with host family
  • July 17, Tuesday.
    Group 1 went on the Half Moon at Verplank NY
    Group 2 went to Howe Caverns, then on to Gilboa – to Mine Kill State Park for lunch and swimming. Evening with host family
  • July 18, Wednesday – Hiking in the Adirondacks with a nature guide.
  • July 19, Thursday – Thatcher Park – swimming, picnic and then shopping at Cross Gates Mall.
  • July 20, Friday – White Water Rafting, walk around Lake George, evening at the Summer Nights events in Downtown Schenectady
  • July 21, Saturday. Exchange day -
    Group 1 came back from Half Moon,
    Group 2 went on The Half Moon.
  • July 22, Sunday. Day with host family Group 1 had the same program as Group 2
  • July 25, Wednesday. Farewell Dinner at the Turf Tavern, Scotia
  • July 26, Thursday. Entire group departed for New York City

Na het verblijf in Schenectady verbleven ze van 26 juli t/m 29 juli in New York.
Hier hebben ze in het Vanderbilt YMCA hotel overnacht. Maandag 30 juli zijn ze in Nederland terug gekomen.

Verslag uit de USA, dinsdag 24 juli

Het is hier erg leuk, leuke mensen ontmoet, en een hoop leuke dingen gezien en mee gemaakt. Eerste dag natuurlijk niet zoveel gedaan, voornamelijk uitgerust van de lange reis, die trouwens perfect verliep. De rest van het weekend zat iedereen bij zijn eigen gastgezin. Ik ben naar Grosscates, de grote mall, geweest en wezen golfen, paintballen, zwemmen. Het was allemaal erg leuk.
Maandag de burgemeester ontmoet en naar het politiebureau geweest. Dinsdag ging ik voor vijf dagen op de Halfmoon. Het was leuk maar het duurde te lang en het splitste de hele groep op. De enige dag dat we de hele dag met elkaar zijn opgetrokken was maandag, naar mijn idee is dat te weinig, je gaat per slot van rekening met een groep op vakantie. Ik ben zaterdag van de boot afgekomen en we zijn s’avonds naar een party geweest. Zondag zijn we, samen met mijn gezin en Christian, een van de andere Nederlanders, naar de Great Escape, zo’n groot pretpark, gegaan. Maandag naar de grot geweest, wezen bowlen en naar Grosscates. Vandaag gaan we hiken moeten we vroeg opstaan het is nu ook half 7. Maar ik heb het ontzettend naar me zin! Het is een leuke groep alleen het is jammer dat de groep door midden is gehakt en je elkaar alleen ziet in New York City.
Norbert Heimensen.