Verslag 2008

 

Volwassenen van Schenectady naar Nijkerk.

In overleg met onze Amerikaanse zusterorganisatie vond er dit jaar een uitwisseling van volwassen uit Schenectady naar Nijlkerk plaats.

Hieronder staat het programma wat we met onze Amerikaanse gasten gedaan hebben.

28 april, maandag

Na alle voorbereidingen, zoals het zoeken van gastgezinnen, het maken en regelen van een programma voor onze Amerikaanse vrienden, kon het eindelijk beginnen.

Om 7 uur waren we op Schiphol. Het vliegtuig scheen al geland te zijn en ja, daar kwamen ze, een oranje golf. Ik denk dat menigeen dacht dat voetbalfans binnen kwamen. Het was een vreugdevol weerzien.

Aankomst op Schiphol

Met z’n allen met de bus naar Nijkerk. We hebben nog even een tour door de Flevopolder gemaakt om ze de bloembolvelden te laten zien. Ze vonden het geweldig.

In de Schakel vond, onder het genot van een Hollandse kop koffie, de kennismaking plaats van de gasten met de gastgezinnen. Iedereen kreeg van de Stichting Nijkerk Schenectady een informatie pakket met het programma voor de komende dagen.

Edith Terschegget, de voorzitster van de Stichting, verwelkomde onze Amerikaanse gasten en wensten hen een goed verblijf in Nederland.

De middag was voor nadere kennismaking van de gasten met de gastgezinnen. Ieder kon dit naar eigen smaak invullen.

’s Avonds vond het Potluck Dinner plaats. De gastgezinnen hadden voor het eten gezorgd, zelf iets gebakken of gekookt. Het was voortreffelijk verzorgd en iedereen heeft ervan genoten en zich tegoed gedaan aan de lekkere hapjes. Er heerste een ontspannen en gezellige sfeer. Het was een goed begin!

29 april, dinsdag

Deze dag was de formele ontvangst op het stadhuis. De Amerikaanse gasten werden door de burgermeester van Nijkerk, de heer Renkema. ontvangen.

In zijn welkomswoord verhaalde de burgermeester over het ontstaan van de band tussen Schenectady en Nijkerk. Edith Terschegget bedankte de burgermeester voor de lovende woorden. Michel Brockbank schonk de burgermeester, namens de Amerikanen, een boek over Schenectady en een Oranje Bodywarmer.

Ontvangst op stadhuis Voor het stadhuis

Hierna volgde een rondleiding door het stadhuis dat werd afgesloten met een uitstekend verzorgde lunch volgens Nederlandse tradities, soep en brood met kroket.

Na de lunch werd een bezoek gebracht aan het museum van de Stichting Oud Nijkerk en kon iedereen, die daartoe in staat was, de toren van de Grote Kerk beklimmen, waar Freek Bakker, de carillon speler, iets vertelde over het Carillon. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Weeshuis waar David van de Velde, voorzitter van het bestuur van het weeshuis, de geschiedenis van het Weeshuis uiteenzette. De avond werd doorgebracht bij de gastgezinnen.

30 april, woensdag

Deze dag is koninginnen dag, een dag die werd doorgebracht bij de gastgezinnen die de gasten iets lieten zien van het traditionele gebeuren op deze feestdag. Velen kwamen elkaar tegen op de Vrijmarkt, zoekende naar souvenirs voor thuis. Op deze wijze was het mogelijk aan onze Amerikaanse gasten een stukje van de Nederlandse traditie te laten zien en te laten meegenieten van de feestvreugde.

1 mei, donderdag

Deze dag hebben we doorgebracht in Groningen. De hele groep was uitgenodigd door Catrijntje en Guilio Gunta d’Albani, die in 2006 aan de uitwisseling meegedaan hadden.

De bus bracht ons veilig in Usquart waar koffie/thee en gebak op ons wachtte.

Hiervandaan vertrokken we naar het Lauwersmeer waar we op een boot stapten. Hiermee werden we naar het wad gebracht waar we, op blote voeten, broek omhoog gestroopt, door het water wadend naar toe konden lopen. Een groep is toen onder leiding van een gids gaan wadlopen. Iedereen heeft dit een fantastische ervaring gevonden.

Wadlopen Kerk van Pietersburen

Na weer aan land aangekomen te zijn we naar Pietersburen gegaan waar we een oude kerk bezocht hebben en ter plaatse uitleg kregen over de geschiedenis van deze omgeving.

Na een rit door het Groningse landschap, inclusief een getijde haven, kwamen we in Ursquart. Daar stond een uitgebreide maaltijd te wachten. Iedereen heeft genoten van de gerechten, die uitgestald stonden. Na een lange rit kwamen we om half elf weer in Nijkerk aan waar we door de gastgezinnen opgewacht werden.

2 mei, vrijdag

Deze dag werd een bezoek gebracht aan Amsterdam, waarbij Hans van Orden, Bertha Tijsseling en Jan van de Kuinder onze gasten begeleiden. De reis naar Amsterdam was per trein.

Men begon met een boottocht door de grachten.

Hierna heeft de groep een bezoek gebracht aan het Muiderkring Museum, een 17th-eeuws grachtenpand met een schuilkerk, genaamd “Onze Heer op Zolder”.

De lunch werd genuttigd in de “New King”, een Chinees restaurant dat gehuisvest is in een oude waag.

Daarop volgend was er een interessante stadswandeling naar het Museum Willet Holthuysen, waar de bezoeker een indruk krijgt van het leven van de koopman, die langs de historische Grachtengordel leefde. Hierna heeft men ook een bezoek gebracht aan het Rembrandtplein, met de standbeelden, en de bloemenmarkt.

Na deze bezoeken kon iedereen zijns weegs gaan en datgene bezoeken waar zijn/ haar interesse naar uit ging, bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of even op een van de vele terrasjes wat nuttigen of gaan shoppen. Aan het eind van de dag kwam de groep op de Dam, het Nationaal Monument, weer bij elkaar om gezamenlijk weer naar Nijkerk te reizen.

Het weer was goed, en de groep was enthousiast en vond de stad uitnodigend en interessant. Een grootse dag.

3 mei, zaterdag

Dit was de traditionele Enkhuizer dag. De gasten en een aantal gastgezinnen bezochten deze dag naar het Zuiderzee museum . Het leuke was om met z’n allen met de boot naar het historische vissersdorp te varen. Het was schitterend weer en onze Amerikaanse gasten, ook de gastgezinnen, hebben genoten van de oude huisjes, die ooit langs de Zuiderzee stonden. Ook de oude ambachten die hier getoond werden gaven een goed beeld hoe men vroeger langs deze binnenzee leefde. Het is een stuk geschiedenis van onze visserij en alles wat daarbij in het dagelijkse leven van die mensen gebeurde.

Klederdracht Oude woonkamer

Na een warme, vermoeiende en zeer boeiende dag werden we door de gastgezinnen opgehaald op het ontmoetingspunt in Nijkerk.

4 mei, zondag

Herdenkingskranzen

Herdenkingsdag van de tweede Wereldoorlog.

Deze dag werd voor een deel door de gastgezinnen ingevuld. ’s Middags verzamelde iedereen zich bij het stadhuis voor de stille tocht naar het monument in het van Reenen park. Onze Amerikaanse gasten en de Stichting Nijkerk Schenectady legde een krans bij het gedenkteken. Iedereen was onder de indruk van het plechtige gebeuren, het herdenken van hetgeen in de tweede wereldoorlog gebeurd is.

5 mei, maandag

Keukenhof

Hier konden onze Amerikaans vrienden genieten van het Nederlandse fenomeen “Tulpen”. Iedereen heeft zich enorm verbaasd over de pracht aan bloemen en planten.

s’ Avond was het Farewell Dinner in Watergoor.

Farewell farewell speeches

Dit werd georganiseerd door onze Amerikaanse gasten en ons aangeboden als dank voor de ontvangst en de dagen die ze bij ons doorgebracht hadden.

Een aantal mensen kreeg als dank voor hun inzet een geschenk aangeboden. Het was een gezellige en zeer geslaagde avond.

6 mei, dinsdag

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Afscheid nemen is moeilijk. De Amerikaanse gasten, nee het zijn onze Amerikaanse vrienden, vertrokken.

Een groot deel ging nog naar Frankrijk om daar de stranden van de invasie van 1944 te bezoeken.

Goede reis en tot een volgende keer!

Onze gasten Onze gastgezinnen

 

 Posted by at 20:23