Verslag 2009

 

Uitwisseling van volwassenen Nijkerk naar Schenectady

Hieronder kunt u het reisverslag van de volwassenen uitwisseling 2009 vinden.

Donderdag 17 september.

Het begin van de reis. Verzamelen bij het station. Tellen of iedereen er was, 32 in totaal. De hele groep was er, met koffers en koffers.

Leaving Nijkerk

Met de trein naar Schiphol.
Inchecken en nog even shoppen. Voor we aan boord gingen moesten we eerst door de strenge veiligheidscontrole.
Toen waren wij er klaar voor, maar het vliegtuig nog niet. Eerst een passagier die niet kwam opdagen en waarvan de koffer eruit moest.
Er werd ons meegedeeld dat er een kleine technische storing was, duurt even. Bleek een uur te worden omdat een band vervangen moest worden, bleef niet op druk dat wil zeggen was gewoon lek! Hierna hadden we een rustige en goede vlucht.
JFK. Na het ophalen van de koffers en door allerlei controle punten, er werd zelf een Eye scan gemaakt en een handafdruk, Big Brother is watching you!!, zijn we in de bus gestapt voor een 240 km lange rit. Na alle vertraging kwamen we om 10 uur s’avonds in Schenectady aan, bij de First Reformed Church. Daar werden we ontvangen als familie. Koffie, thee en vooral cakes en cookies.

Warm welcome in Schenectady

Iedereen kreeg een tas met het programma met folders plus een pet met daarop Schenectady Nijkerk. Iedereen ging met zijn gastgezin naar zijn nieuwe thuis, voor een wel verdiende nachtrust.

Vrijdag, 18 september.

De eerste dag bleven we in Schenectady, een dag die wij doorbrachten met het gastgezin.

Zaterdag, 19 september.

Dit was een dag vol verrassingen. Een bustocht door de schitterend Adirondacks Mountains, een groot natuur gebied van de grootte van provincie Utrecht, bracht ons in Lake Placid.
Onderweg hadden we een koffie met een ½ dougnut in een echt Amerikaans wegrestaurant, The Noonmark in Keene Valley. Dit was zo een weg restaurant met een lage bar waar men ook kan ontbijten.

Coffee at the Noonmark and Ski Jump

Lake Placid is de plaats waar in Amerika in 1932 en 1980 de Olympische winterspelen gehouden zijn. Daar hebben we een 90 meter hoge skischans bezocht.

Lunch and Whiteface Mountain

Na de lunch, The Northwood’s Inn, met een Amerikaanse stijl Sandwich, dik en veel, zijn we naar de Whiteface Mountain, een van de hoogste bergen van Amerika (2432 ft) gegaan. Met een gondel, de Cloud Splitter Sky Ride zijn we naar de top gegaan en hebben genoten van het weidse uitzicht, waar de eerste tekenen van de Indian Summer al zichtbaar waren.
Op de terugweg hebben we in The Carillon Restaurant in Ticonderoge (eigenares is de dochter van mrs. Josephine Slater) genoten van een Amerikaanse steak van formaat. Ook hebben we hier Ed zijn 50ste verjaardag met gezang gevierd. Het was een dag met uitstekend weer en met heel veel nieuwe indrukken en een beeld van de Amerikaanse countryside maar ook van typisch Amerikaanse dingen.

Ed 50the & Carillon restaurant

Zondag, 20 september.

Na de kerkdienst werd onze groep meegenomen naar de overkant de huldiging van de Plaquette bij te wonen.
2009 is een speciaal jaar, het staat in het teken van de 400 jaar festiviteiten, van het feit dat 400 jaar geleden de huidige New York State ontdekt is. Door deze ontdekking van dit deel van Amerika door Henry Hudson, in opdracht van de VOC, is er een sterke band ontstaan tussen Amerika en Nederland. Deze band is voor de stad Schenectady vooral met Nijkerk sterk omdat de Nijkerker, Arendt van Curler, deze stad gesticht heeft.
In 1909, tijdens de viering van het 300 jarige bestaan is er ter ere van Arendt van Curler zowel in Nijkerk als in Schenectady een bronzen plaat geplaatst.
Om het 400 jarige bestaan van de ontdekking van dit deel van Amerika te vieren is bij de uitwisseling dit jaar van de jeugd van Schenectady naar Nijkerk op 13 juli de bronzen plaat in de Grote Kerk opnieuw gehuldigd.
Hetzelfde vond deze dag in Schenectady plaats bij de Bronzen Plaat in het Stockade District in Schenectady. De bijeenkomst werd namens de Schenectady-Nijkerk Counsil geopend door Michael Brockbank, die ook in Nijkerk bij de huldiging aanwezig was. De Mayor van Schenectady, Brain Stratton, richtte zich tot alle aanwezigen en verhaalde van de sterke band tussen beide steden en de grote invloed die de Hollanders in dit deel van Amerika gehad hebben. Deze band, zoals hij zei, moesten we allen in ere houden.
Edith Terschegget verhaalde namens de burgemeester G. D. Renkema en de Stichting Nijkerk Schenectday over de wijze waarop deze band ontstaan is en verder versterkt.
Mayor Stratton en Goos Terschegget onthulden gezamenlijk de Bronzen Plaat.

Re-dedication of the Plaque

De bijeenkomst gaf duidelijk de band weer die tussen Nijkerk en Schenectady, het verre Amerika, bestaat. Bij deze gelegenheden blijkt Schenectady een deel van Nijkerk te zijn en Nijkerk een deel van Schenectady. Ten slotte zijn wij als Nijkerkers ereburgers van Schenectady.
Na deze huldiging was er een receptie in de ontvangstruimte van de First Reformed Church met koffie met de heerlijke cookies & cakes, die de gastvrouwen voor ons hadden gebakken.

Maandag, 21 september.

Maandag was onze “Schenectady” dag. Zoiets start je dan met eerst een bezoek aan het stadhuis, het centrum van de community. In het stadhuis werden we officieel ontvangen door Mayor Brian Stratton. Door hem werden we hartelijk welkom geheten en hij verhaalde over de sterke band die Schenectady heeft met Nederland en vooral met Nijkerk. Hij benadrukte ook de belangrijke invloed die de Hollanders hebben gehad op de geschiedenis van Amerika.
Om dit te benadrukken kreeg iedereen persoonlijk een certificaat van hem uitgereikt dat formeel verklaarde dat we op 21 september 2009 in Schenectady waren geweest.
Edith Terschegget als voorzitster van de Stichting Nijkerk Schenectday bedankte de Mayor voor zijn warme ontvangst en gaf aan hoe de band tussen Nijkerk en Schenectady ontstaan. Om dit te benadrukken werd door Edith Terschegget namens de Gemeente Nijkerk een herdenkingsbord aan Mayor Stratton overhandigd.

City Hall & Mayor Stratton

Na deze ontvangst kregen we een rondleiding in het Proctor Theatre. Daar werden we onthaald met een concert op een antiek Wurlitzer (1931) orgel dat gebruik maakte van door perslucht aangedreven instrumenten.

Proctor Theatre, we did some singing

Na de lunch in The Van Dyck hebben we een bezoek gebracht aan Union College, een College van een samenwerkingsverband van een aantal kerken in Schenectady. Hier studeren ongeveer 3000 studenten. Hier hebben we onder andere het Nott Memorial bezocht.

Lunch at Van Dyck’s
Union College

Na deze dag kregen we een “Progressive Dinner” aangeboden, een 3 gangen diner, waarbij elke gang in een ander huis geserveerd werd.
In Eli MacNett’s huis voor cocktails, wine and cheese, De hoofdgang was in de First Reformed Chuch met American Folk Music van de Red Hen.
Het dessert genoten wij in het huis van George & Pat Marshall. Op deze wijze was het mogelijk direct kennis te maken met de Amerikaanse leefwijze en cultuur.

Country Music

Het was een zeer geslaagde dag en het gaf ons een goed gevoel over de warme band tussen Schenectady en Nijkerk

Dinsdag, 22 september.

Deze dag hebben we een bezoek gebracht aan WestPoint. Het was een autobus rit van ongeveer 2 uur. Na de controle van onze pasporten door de beveiliging konden we naar binnen. Eerst hebben we de kerk bezocht waar op de voorste bank de zilveren plaatjes zaten van de commandanten van West Point, zoals generaal MacArthur, generaal Eisenhouwer en nog een paar bekenden.

WestPoint church

 

Historical guns, view of the Hudson

Bij de rondleiding zagen we ook nog de parade voor de lunch. Er zitten ongeveer 4000 cadetten op West Point en deze 4000 werden afgemarcheerd voor de lunch waar ze binnen twintig minuten weer uit moeten zijn.

Lunch parade and our Lunch

In het Thayer Hotel kregen we een overdadige & heerlijke lunch (langer dan 20 minuten) voorgeschoteld waarna we de South Dock gebracht werden om op een antieke boot te gaan, de MV Commander waarmee we de Hudson afvoeren om te genieten van het uitzicht. Uiteindelijk kwamen we in West Haverstraw aan waar de bus op ons wachtte met Cider en snacks.

Hudson, boat trip

Op naar Schenectday waar we door onze gastgezinnen werden opgehaald.

Woensdag, 23 september.

We vertrokken uit Schenectady voor een dag met veel historie. Eerst gingen we naar de restanten van de boerderij van Schuyler. Er was niet veel te zien alleen de plek was met stenen afgebakend. Een aantal van ons zagen een aanliggende garage, met een van die grote vrachtauto’s waarmee men in Amerika rijdt. Na een praatje met de eigenaar kregen we de kans om Amerikaanse nummerborden te regelen, nummerborden met de New York State er op. Dat vonden we wel wat, het is een trofee van de nieuwe geschiedenis.

USA Trucks

Het volgende punt is de Cohoes Falls van de Mohawk River. Deze watervallen zijn de twee na grootste ten oosten van de Rocky Mountains, de Niagara Falls is de grootste.

Cohoes Falls

Was een indrukwekkend gezicht, alleen was er niet veel water. We hebben wel een oude sluis gevonden van de Erie canal. In de omgeving waren veel gebouwen van een fabriek dat het water, door middel van een water turbine, als aandrijfmiddel gebruikte. Door de recessie in de jaren 30 moesten deze fabrieken sluiten. Men was nu bezig hiervan appartementen te maken.
Hierna zijn we naar de Crailo Historic Site gegaan, in Albany, Rensselaer. Crailo Farm maakte deel uit van de uitgestrekte landgoederen van de van Rensselaers en heeft de naam gekregen van het landgoed in Nederland. Het stenen huis van twee verdiepingen bevat een schat aan Nederlandse geschiedenis, dat plaatsvond in de Upper Hudson River Valley. Ook zijn er vondsten vanuit de opgravingen van het Fort Orange in Albany.

Albany, Rensselaer, Crailo

Hier hebben we cider gedronken en uiteraard met cake erbij.
Na dit bezoek zijn we voor de lunch naar Schadack Island State Park gegaan voor een lunch picknick Deze werd verzorgd door Michael & Maureen Van Heusen.
Dit was een heel goed verzorgde lunch in een grote tent. Na deze heerlijke lunch en een rustpauze in de zon langs de Hudson zijn we weer teruggereden naar Schenectady.
Na ons opgefrist te hebben zijn we voor een BBQ naar de Mabee Farm gegaan. De Mabee Farm is een oude boerderij, ooit door Hollanders bewoond. Het is nu een museum.

BBQ at Mabee Farm, country music

In het park en de oude schuur werd de BBQ gehouden. Er was heel veel lekker eten zoals Hot Dogs, Hamburgers, broodjes, salades, dessert, beverages enz. Er was genoeg tijd om van het goede gezelschap en de Folk Music van de Riverview Ramblers te genieten.

Donderdag, 24 september.

Deze dag was een zeil dag.
Wij zijn aan boord gegaan van de Clear Water Sloop. Een vrouw als captain.
De Clear Water is een initiatief van de zanger Pete Seeger en had als doel de Hudson weer schoon te maken, dus de Hudson moest weer Clear Water worden.
Na instructies hebben we gevist met een visnet, niet veel vis maar wel een krab. Toen we op de rivier waren hebben we met vereende krachten het reuzeachtige zeil gehesen. Het was een zware gebeurtenis, we leken wel echte zee(rivier)lui. Na deze inspanning kregen we een verrukkelijke lunch aangeboden. Een ding is zeker we zijn allemaal zeker een paar kilo aangekomen.

Clear Water, Lunch and singing

Als echte zeelui zijn we ook aan het zingen geraakt, onder begeleiding van een gitaar, die even snel door een van de bemanningsleden “boven water” gehaald werd
Het was een indrukwekkend tocht, ondanks dat er niet veel wind was.
Hierna zijn we naar de CIA geweest, het Culinary Institute of America: the world’s premier culinary college. “It’s the best culinary school in the world.” Paul Bocuse, world-renowned French chef.

Culinary Institute of America

Na deze tocht zijn we naar Van Calhoun & Sue Sencah’s Home gegaan, in Chatham. Op deze mooie plek hebben we het diner gehad. Van was een steak aan het BBQ’en, een steak zo groot hadden we nog nooit gezien.

BBQ at Van & Sue

Het was een groot feest. En mooie afsluiting van deze indrukwekkende dag.

Vrijdag,25 september.

De Albany dag, de hoofdstad van de State of New York.

Leaving by bus

Eerst hebben we kort het Albany Historical Museum bezocht wat onder andere een tentoonstelling was van 9/11. Heel indrukwekkend.
Het volgende was een Ducktour door Albany, langs alle bezienswaardige en indrukwekkende gebouwen. Toen plotseling een duik in de Hudson en voeren we een stuk over de rivier en konden we de Halve Maen van af het water bekijken.

Albany, city and museum
Albany by Duck tour

Na deze toer waren we voor de lunch in het Albany Pump House, tegenwoordig een bierbrouwerij, uitgenodigd.
Deze bijeenkomst was “Meet the members of the Holland Society of New York, The Dutch Settlers in Albany, The New Netherland Institute and others from organizations which share an Interest in the history of Dutch in America.” Er werd onder andere gespeecht door Robert Van Vranken, ex president van de Holland Society. Zijn familie komt van de Rijkert Claes Van Vranken, oorspronkelijk uit Nijkerk (1651) Namens ons allen heeft Edith de aanwezigen voor hun grote gastvrijheid bedankt.

Lunch at Albany Pump House

Na deze uitgebreide lunch zijn we naar de Halve Maan gelopen om een bezoek te brengen aan dit historisch schip, het schip dat Henry Hudson naar Amerika bracht en waardoor Nieuw Nederland ontstaan is en uiteindelijk ook Schenectady.

Half Moon

Na deze bezichtiging zijn we naar The Albany Institute of History & Art Museum geweest. Hier was een tentoonstelling over de geschiedenis van de Hudson en het land erom heen. Daar zie je dat de Hollanders toch wel erg veel invloed hebben gehad op het vormgeven van deze omgeving en ook een bouwsteen zijn geweest voor het huidige Amerika. Geeft een trots gevoel.

Dinner at the University Club

Michael Brockbank nam ons mee voor het diner naar zijn club, The University Club. Naast het uitstekende diner was er muzikale begeleiding van Nanne & Ankie. Een Nederlands duo dat veel muziek gemaakt heeft over het ontstaan van de Nederlandse Kolonie in Amerika. Michael gaf ons allemaal de CD “Henri Hudson & De Halve Maen” en op deze wijze konden we thuis de sfeer van deze avond nog eens proeven.

Zaterdag, 26 september.

We hebben deel genomen aan de 50th Stockade Walkabout, een traditionele gebeurtenis en het heeft betrekking op de oude verdedigingswerken van het stadje Schenectady in de 17de eeuw. Op deze dag kun je veel historische huizen bezoeken en zo iets opsnuiven van de geschiedenis van Schenectady. Op straat zijn ook de nodige eetgelegenheden en traditional folk Music. Men geeft zicht op de vele oude ambachten en is gekleed in de kleding van de 17de eeuw. De meesten van ons deden mee aan de uitvoering van de organisatie en waren zo direct betrokken bij deze gebeurtenis. De taken waren om uitleg te geven over bepaalde gebouwen of over waarom in een kerk vlaggen van Nederlandse provincies hingen, maar ook om kaarten te verkopen om toegang te krijgen tot de gebouwen binnen de Stockade

Pallisade Walk

Na deze leuke dag hebben we het Farewell dinner in de Turf Tarvern, Scotia gegeven. Op deze wijze konden wij onze gastheren/ vrouwen en iedereen die hierbij betrokken was bedanken voor de uitstekende week in Schenectady. Uiteraard was er een diner. Daarnaast waren er een aantal activiteiten georganiseerd zoals een verhaal over Nederlandse woorden in het Amerikaans, bijvoorbeeld, Yankee komt van de Hollandse scheldnaam voor de Engelsen, die noemden ze “Jan Kees”.

Farewell Dinner

Er werd een cabaret gehouden met een wedstrijd om raadsels op te lossen. Het was een hele gebeurtenis met veel gezang en gelach en we hopen dat iedereen een geweldige avond heeft gehad.

Zondag, 27 september.

Was een dag die men vrij kon besteden met de gastfamilie en ieder heeft dat verschillend ingevuld. Dit was laatste dag in Schenectady. Het was een dag van afscheid nemen.

Maandag, 28 september.

Afscheid en vertrek naar New York City, een emotioneel afscheid van onze vrienden.

Say Good bye

Het was een mooie reis langs de Hudson en een heel indrukwekkend binnenkomen in een totaal andere omgeving, New York City.

Train and arrival in New York City

Na gesetteld te zijn in de Skyline Hotel, mooie kamers en redelijk dicht bij het centrum, op de hoek van 10Th Avenue en 50Th Street, heeft Peter ons rondgeleid door een stuk centrum van New York City. Een heel evenement en indrukwekkend, zeker voor diegene die er nog nooit eerder geweest waren.

New York City, Hotel and Skyscrapers

Iedereen was vrij de avond te besteden zoals men wilde.

Dinsdag, 29 september.

Om New York City goed te bekijken moet je een bustocht mee maken, Grey Line NY Tours. Het was een tocht door de Big Apple. Met heel veel indrukken. Uiteraard hebben we Ground Zero bezocht, er was niet veel meer te zien omdat men aan het bouwen is maar geeft wel een idee van wat er gebeurd is.

Church, 9-11 Memorial

Tussen de middag een Amerikaanse lunch, dus met een Burger, heel groot en heel veel.

New York City

Met de Staten Island Ferry een tocht gemaakt om de skyline van New York te bewonderen. Daarna een wandel tocht over de Brooklin Bridge met een fantastisch uitzicht over de rivier en New York City

Skyline from Staten Island Ferry

Sommigen van ons zijn naar het Yankee Stadium geweest voor de match van de New York Yankees tegen de Boston Red Sox.

Woensdag, 30 september.

Kon iedereen invullen naar behoefte. Aan het eind van de dag zijn we naar China Town geweest om te chinezen. China Town en Little Italy zijn een heel andere wereld in een wereld stad als New York City. Bijna een ander buitenland.

New York City
Bulls on the Stock Market

Donderdag, 1 oktober.

Ook deze dag kon iedereen zelf invullen maar we moesten wel op tijd in het hotel zijn om met de bus naar JFK te rijden.
Om 10.00 uur vlogen we weg van een grandioze ervaring, om nooit te vergeten.

Hotel & Airplane, leaving the USA
 Posted by at 20:24